Xpert Slider

Relax in garden

Mediterranean herbs

House surrounded by nature

Fireplace for guests

Beautiful Garden

Crystal clear sea

:

Grad Trogir

Grad-muzej u pravom smislu te riječi. Trogir je maleni srednjovjekovni gradić na obali sa burnom prošlost i znamenitosti njegovih kamenih zdanja koja su sigurno pridonijela da je taj gradić postao dio UNESCO-ve svjetske baštine. Povijesna gradska jezgra je otočić povezan mostovima s otokom Čiovo i s druge strane s obalom. Stara gradska jezgra je formirana između 13. i 15. stoljeća unutar obrambenog zida, a obnovila ju je Venecija u 15. stoljeću. Venecijanci su također dodali i dvije utvrde koje su još uvijek očuvane: Tvrđavu Kamerlengo i Kulu Sv Marka. Kula Kamerlengo se nalazi na jugozapadnom dijelu otoka. Današnji oblik je dobila u 15.stoljeću. Sjeverno je kula Sv. Marka iz 15. st. Između kule i tvrđave, iz vremena francuske okupacije, nalazi se gloriet građen u stilu klasicizma. Stariji, istočni dio grada razvio se oko glavnog trga s katedralom. Zapadni dio, Pasike, sagrađen je kasnije. Ulaz u grad iz smjera sjevera je kroz renesansna gradska vrata iz 17. stoljeća s skulpturom Blaženog Ivana Orsinija, sveca zaštitnika grada. Na glavnom gradskom trgu nalazi se i katedrala građena od 13. do 15. stoljeća s karakteristikama i romaničkog i gotičkog stila. Ulaz katedrale krasi najvrijedniji umjetnički rad romaničkog perioda u Dalmaciji – portal majstora Radovana iz 1240.

Trogir je povezan sa svim europskim središtima zračnim linijama. Zračna luka Split udaljena je samo 5 km od Trogira. Ako dolazite autom, slijedite glavnu hrvatsku autocestu A1 od Zagreba preko Splita do Trogira (izlaz Prgomet). Ako dolazite iz Italije, slijedite Jadranskom magistralom preko Rijeke, Karlobag, Zadar i Šibenik ili autocestom A1 od Rijeke preko Splita do Trogira (izlaz Prgomet).

Za vrijeme odmora moći ćete uživati u večernjim izlascima i šetnjama kroz uličice Trogira tijekom trogirskog kulturnog ljeta koji nudi izvedbe klapske pjesme, razne koncerte, izložbe u Muzeju grada, različite nastupe i izvedbe na gradskom trgu i rivi, slikare na otvorenom, dramske predstave, ljetne glazbene škole, večeri poezije, bogate zabavne programe za mlade ili možete sudjelovati u prekrasnoj proslavi Velike Gospe i procesiji kroz cijeli grad prigodom proslave Gospe od Karmela.